inż. Elżbieta Nowicka, Instytut Techniki Budowlanej
Adres do korespondencji: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Zagadnienie akustyki wnętrz obejmuje kształtowanie odpowiednich warunków akustycznych niezbędnych do odbioru muzyki czy tekstu mówionego w pomieszczeniach. Z przeznaczeniem wnętrz związane są odpowiednie kryteria jakości akustycznej, które można podzielić na subiektywne i obiektywne. Kryteria subiektywne wynikają z opinii słuchaczy i są bardzo istotne w przypadku oceny walorów akustycznych pomieszczenia. Wielu autorów prac badawczych dotyczących tej tematyki dąży do znalezienia związku między subiektywną oceną właściwości akustycznych pomieszczeń a obiektywną w celu powiązania tej ostatniej z metodami projektowania akustyki wnętrz.
Literatura
[1] Lindborg P. Psychoacoustic, physical, and perceptual features of restaurants: A field survey in Singapore. Appl Acoust 2015;92:47–60. https://doi.org/10.1016/J.APACOUST.2015. 01.002.
[2] Svennson D, Jeong C, Brunskog J. Acoustic comfort in eating establishments. Forum Acousticum; Krakow 2014.
[3] James M. New York City restaurant survey pet peeves and dining stats; 2013.
[4] Zhang S, Meng Q, Kang J. The influence of crowd density on the evaluation of soundscape in typical Chinese restaurants. Proc. INTER-NOISE 2016 – 45th Int. Congr. Expo. Noise Control Eng. Towar. a Quieter Futur., German Acoustical Society (DEGA); 2016, p. 6150-5.
[5] Din NC, Mistar NA, Sulaiman R, Abdullah Z, Yahya MN, Haron Z. Conceptual framework on noise ranking classification in eatery places for human psycho-acoustics preferences towards acoustic comfort. IOP Conf. Ser. Mater. Sci. Eng., vol. 849, Institute of Physics Publishing; 2020. https://doi.org/10.1088/1757- 899X/849/1/012001.
[6] Neufert E, Neufert P. Architects’ Data. Third edit. Blackwell Sciences; 2002.
[7] Rindel JH. Restaurant acoustics-the science behind verbal 2 communication in eating establishments 3. Psychology 2017; Preprints:17. https://doi.org/10.20944/preprints201712. 0011.v1.
[8] Nahid M, Hodgson M. Prediction of optimal conditions for verbal-communication quality in eating establishments. J Acoust Soc Am 2011;129:2005–14. https://doi.org/ 10.1121/1.3552867.
[9] Tang SK, Chan DWT, Chan KC. Prediction of sound-pressure level in an occupied enclosure. J Acoust Soc Am 1997; 101.
Przyjęto do druku: 21.07.2022 r.
Materiały Budowlane 08/2022, strona 21-23 (spis treści >>)