Open Access (Artykuł w pliku PDF)
Investigation of the influence of temperature on the action of an admixture retarding the setting of cement
dr hab. inż. Krzysztof Zieliński, prof. PP, Politechnika Poznańska, Instytut Budownictwa
ORCID: 0000-0002-3805-1108
mgr inż. Michał Kostecki, Absolwent Politechniki Poznańskiej, Instytut Budownictwa
mgr inż. Aleksander Kwiliński, Absolwent Politechniki Poznańskiej, Instytut Budownictwa
Adres do korespondencji: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
DOI: 10.15199/33.2023.06.03
Doniesienie naukowe
Streszczenie. Celem prowadzonych badań było określenie wpływu temperatury na intensywność działania domieszki opóźniającej proces wiązania cementu. Do badań użyto CEMI 42,5R oraz domieszkę opóźniającą wiązanie w ilości 0,75 i 1,5% w stosunku do cementu. Wykonano badania wytrzymałości na ściskanie zapraw cementowych po 7 i 28 dniach dojrzewania oraz określono czas początku i końca wiązania zaczynów cementowych. Wszystkie badania wykonano w temperaturze 10, 20, 30 i 40°C. Analizując uzyskane wyniki badań, zaobserwowano, że dodatek domieszki opóźniającej powoduje zmniejszenie wytrzymałości na ściskanie wraz ze wzrostem temperatury oraz proporcjonalnie do ilości względem cementu, zarówno po siedmiu, jak i 28 dniach. Wpływ domieszki na wydłużenie czasu początku i końca wiązania gwałtownie spada w temperaturze 30°C, a w temperaturze 40°C dochodzi praktycznie do zera.
Słowa kluczowe: czas początku i końca wiązania; wytrzymałość na ściskanie beleczek cementowych; domieszki do betonu opóźniające wiązanie.
Abstract. The aim of the research was to determine the effect of temperature on the intensity of the admixture delaying the cement setting process. CEM I 42.5R and admixture retarding setting were used for the tests. The admixture was used in the amount of 0.75% and 1.5% of the cement. Tests of the compressive strength of cementmortars after 7 and 28 days ofmaturation were carried out, and the time of the beginning and end of setting cement slurries was determined. All tests were performed at temperatures of 10, 20, 30 and 40°C.Analyzing the obtained test results, it was observed that the addition of a retarding admixture decreases both the 7 and 28-day compressive strength with increasing temperature and in proportion to the amount in relation to the cement. The effect of the admixture on extending the time of the beginning and the end of the bond decreases sharply at 30°C. At 40°C, the effectiveness of the admixture drops to practically zero.
Keywords: time of start and end setting; compressive strength of cement beams; concrete admixtures delaying setting.
Literatura
[1] PN-EN 934-2:2010 Domieszki do betonu, zaprawy i zaczyny. Część 2: Domieszki do betonu. Definicje, wymagania, zgodność, znakowanie i etykietowanie.
[2] Kurdowski W. Chemia cementu i betonu, Wydawnictwo Polski Cement 2010.
[3] PN-EN 197-1:2012 – Cement – Część 1: Skład, wymagania i kryteria zgodności dotyczące cementów powszechnego użytku.
[4] PN-EN 196-3:2016-12 Metody badania cementu. Część 3: Oznaczanie czasów wiązania i stałości objętości.
[5] PN-EN 196-1:2016-07 Metody badania cementu. Część 1: Oznaczanie wytrzymałości.
[6] Neville AM. Właściwości betonu, V edycja, Wydawnictwo Polski Cement Sp. z o.o., Kraków, 2000.
[7] Jamroży Z. Beton i jego technologie, Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa-Kraków 2000.
[8] Gołaszewski J. Domieszki do betonu. Rodzaje, efekty, zakres stosowania. Magazyn Autostrady. 2015; 8 – 9: 20 – 24.
Przyjęto do druku: 17.04.2023 r.
Materiały Budowlane 06/2023, strona 9-11 (spis treści >>)