dr inż. Teresa Rucińska, mgr inż. Aleksandra Radek Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
mgr inż. Tomasz Kwiecień, ERBUD S.A.
W celu sprawdzenia wpływu kruszyw drobnoziarnistych na właściwości zapraw cementowych wykonano badania oparte na wyjściowej recepturze normowej zaprawy cementowej w zakresie składników suchych (proporcje kruszywa do cementu 3 : 1). Zawartość kruszywa drobnoziarnistego naturalnego w normowej zaprawie cementowej podzielono na trzy porcje objętościowo, które wariantowo zamieniano lekkim kruszywem drobnoziarnistym liapor frakcji 0/2 o gęstości objętościowej 1,83 g/cm3. Współczynnik wodno-cementowy zapraw ustalono na poziomie 0,5 (zaprawy oznaczone literą M) i 0,6 (zaprawy oznaczone literą Z). Do wszystkich mieszanek dodano superplastyfikator Visco Crete 3 w ilości 0,4% w stosunku do masy cementu w celu poprawienia jej urabialności oraz korzystnego wpływu na wytrzymałość mechaniczną. Zaprawy wykonywano z zastosowaniem cementu CEM I 32,5. Uwzględniając te założenia, uzyskano 2 warianty zapraw, różniące się składem oraz współczynnikiem wodno-cementowym.
Zaprawy zbadano po 28 dniach twardnienia. Oprócz podstawowych badań właściwości technicznych, przeprowadzonych wg PN-85/B-04500 i PN-EN 196-1, wykonano pomiar współczynnika przewodzenia ciepła λ metodą niestacjonarną za pomocą aparatu ISOMET 2104.