mgr inż. Teresa Kantel, Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska
mgr inż. Maria Ratajczak, Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska
W artykule omówiono badania mające na celu określenie właściwości trójetyloaminy (TEA) w kontekście wykorzystania jej jako komponentu domieszek do zapraw i betonów. W ramach badań sprawdzono oddziaływanie TEA na podstawowe właściwości matrycy cementowej.Wykazano, że TEA powoduje przyspieszenie początku czasu wiązania oraz szybszy przyrost wytrzymałości wczesnej. Jednocześnie nie wykazuje właściwości upłynniających czy uplastyczniających. Dodatek TEA powoduje również spadek wytrzymałości 28-dniowej.
Słowa kluczowe: trójetylomina (TEA), domieszka, matryca cementowa, właściwości fizykomechaniczne.
* * *
Effects of triethylamine (TEA) on physical and mechanical properties of cement-matrix
This paper consider the properties of triethylamine (TEA) in the context of using it as a component of admixture for mortar and concrete. The aim of the study was to examine the influence of the TEA on the basic properties of the cement-matrix. The results show that the use of TEA accelerates the setting time and increases early strength development.The TEA does not affect plasticizing or flowing of the cement. Admixture of the TEA decreases the 28 days compressive strength.
Keywords: triethylamine (TEA), admixture, cement-matrix, physical and mechanical properties.
Materiały Budowlane 11/2014, strona 28-29 (spis treści >>)