dr hab. inż. Krzysztof Zieliński, prof. Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska
mgr inż. Teresa Kantel Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska
mgr inż. Maria Ratajczak Politechnika Poznańska, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska
Autor do korespondencji e-mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
DOI: 10.15199/33.2016.12.15
Rodanek sodu (NaSCN) oraz trójetyloamina (TEA) są często stosowane jako podstawowe składowe domieszek przyspieszających wiązanie i twardnienie cementu. Są to klasyczne domieszki „przeciwmrozowe”. W przypadku zapraw skuteczność tych domieszek, w zależności od zakresu dozowania, często nie jest precyzyjnie przez producenta określona, czego skutkiem są nie zawsze zgodne z oczekiwaniami efekty działania. Podjęto zatem próbę oceny skuteczności działania oraz optymalizacji dozowania rodanku sodu oraz trójetyloaminy.Wartykule przedstawiono wyniki badań wpływu tych substancji na wytrzymałość na ściskanie (1-, 2- i 28-dniową) normowej zaprawy cementowej, zawartość powietrza w świeżej zaprawie oraz odporność na cykliczne zamrażanie (150 cykli).
Słowa kluczowe: rodanek sodu, trójetyloamina, domieszka przeciwmrozowa, zaprawa cementowa.
* * *
The impact of sodium thiocyanate and trimethylamine on selected physical and mechanical characteristics of cement mortars
Sodium thiocyanate (NaSCN) and triethylamine (TEA) are frequently used as the basic components of admixtures which accelerate setting and curing of cement. These are classical “antifreeze” admixtures. Depending on the dosage (especially in case of mortars) their efficiency is often not precisely specified by manufacturer, which results in the effects not always consistent with the expectations. Therefore an attempt has been made to assess the efficiency of the admixtures and optimize their dosing. This paper presents the results of the impact of different amounts of sodiumthiocyanate and triethylamine added to the standardized cement mortar, on its compressive strength (after 1, 2 and 28 days), air content in the fresh mortar and resistance to cyclic freezing (150 cycles).
Keywords: sodium thiocyanate, triethylamine, anti-freeze admixture, cement mortar.
Literatura
[1] Łukowski Paweł. 2011. „Nowe osiągnięcia w dziedzinie domieszek do betonu”. Budownictwo Technologie Architektura 1: 68 – 71.
[2] Neville Adam M. 2000.Właściwości betonu. Kraków. Wyd. Polski Cement.
[3] Nmai C. K. 1998. „Cold Weather ConcretingAdmixtures”. Cement and Concrete Composites 20: 121 – 128.
[4] PN-B-06250:1988: Beton zwykły.
[5] PN-EN 196-1:2006: Metody badania cementu. Część 1: Oznaczanie wytrzymałości.
[6] PN-EN 934-2:2010 Domieszki do betonu, zaprawy i zaczynu. Część 2: Domieszki do betonu. Definicje, wymagania, zgodność, oznakowanie i etykietowanie.
[7] PN-EN 1015-7:2000 Metody badań zapraw do murów. Określenie zawartości powietrza w świeżej zaprawie.
[8] Wise T., V. S. Rachmandran, G. M. Polomark. 1995. „The effect of thiocyanates on the hydratation of portland cement at low temperatures”. Thermochimica Acta, 264: 157 – 171.
Otrzymano : 14.11.2016 r.
Materiały Budowlane 12/2016, str. 48-50 (spis treści >>)